P jak Pulpa

Gotuj z Harnasiem

Lubisz opowieści Makłowicza? Śmiejesz się gdy Okrasa pomyka swoją Syrenką? A może masz w sobie coś z Magdy Gessler? Nie ważne ile programów kulinarnych obejrzałeś, pewne jest, że jeszcze nikt Ci nie pokazał jak robi się pulpę!

Królowa wyjazdów kursowych, esencja smaku i treści, a przede wszystkim niezastąpiony wypełniacz żołądków kursanckich. Mówi się że pulpa wciąga, bo trudno się od niej oderwać, a czasem wyjąć łyżkę, która zbyt mocno zagłębiła się w zawartość garnka. Choć są tacy, którzy mają na to swoje sposoby 😉 Jeszcze inni sugerują, że pulpa najlepiej smakuje po 23. Co kurs to obyczaj.

Skąd się wzięła pulpa? Ponoć z lenistwa, bo jak się wszystko gotuje w jednym garnku to jest mniej do zmywania. A jak się jeszcze z tego garnka zje… Oszczędność wcale nie oznacza, że jest ona biedna. Wręcz przeciwnie – my zawsze gotujemy na bogato. Nie ważne czy trafi do niej ekologiczna fasolka, mięso szczęśliwych kur z wolnego wybiegu czy nawet kiełbasa zawierająca 25% mięsa – bo innej nie było w sklepie. Radość wspólnego gotowania i entuzjazm to najlepsze przyprawy, które sprawiają że zawsze smakuje wybornie.

Skład pulpy nie jest ściśle określony – zależy od upodobań kucharzy i tego co akurat wpadnie im do koszyka. Jedni lubią makaronową, jeszcze inni ryżową. Od lat toczą się dyskusje czy lepsza jest z groszkiem czy kukurydzą. Wszyscy jednak są zgodni, że tylko jednego składnika nie może w pulpie zabraknąć – sera. Im go więcej tym lepiej. Zdarza się że kucharzy poniesie fantazja i zrobią pulpę na słodko składająca się głównie ze świeżo zebranych jagód.

Na koniec przedstawiamy najstarszy znany przepis na Pulpę:

Gdy chcesz Pulpę zrobić mości Panie weźmij nudli albo ryżu garści parę,
Gotuj długo aż rozmięknie, to nie musi być al-dente.
Dorzuć do niej ciut padliny, wysmażonej jagnięciny,
Warzyw kilka konserwowych, puszkowanych czyli zdrowych.
Zagęść wszystko sosem z tytki, wszak to nie są jakieś frytki,
Sklej to serem w masę jedną, niechaj łyżki w niej ugrzęzną.
Nie omieszkaj dodać soli, pieprzu, ass reapara,
Niech Cię słusznie sponiewiera!